Identificeer en bescherm je kroonjuwelen!

Met een Business Impact Analyse & Risicoanalyse

BIA en Risicoanalyse?

Een goed doordachte Business Impact Analyse (BIA) en risicoanalyse zijn belangrijk om je kroonjuwelen in kaart te brengen, zicht te krijgen op je risico's en het belang van bedrijfscontinuïteit. Of het nu gaat om cyberaanvallen, IT-storingen, natuurrampen of operationele fouten, de belangrijkste processen van jouw organisatie moeten door kunnen werken, ook als er iets mis gaat!

  • Business Impact Analyse (BIA): Een BIA identificeert en evalueert cruciale bedrijfsprocessen en beoordeelt de potentiële impact van verstoringen. Hierbij wordt gekeken naar maximale uitvaltijd, financiële gevolgen, operationele impact en afhankelijkheden binnen de organisatie.
  • Risicoanalyse: Een diepgaande evaluatie van mogelijke bedreigingen en kwetsbaarheden die de bedrijfsvoering kunnen beïnvloeden. Dit omvat IT-incidenten, datalekken, cyberdreigingen, fysieke risico’s (zoals brand of stroomuitval) en menselijke fouten.

Waarom BIA en Risicoanalyse?

Met een Business Impact Analyse (BIA) en risicoanalyse krijg je inzicht in de impact van incidenten en kun je de juiste maatregelen treffen om bedrijfscontinuïteit te waarborgen. Deze analyses vormen de basis voor een effectief Business Continuity Management (BCM)-programma en zorgen ervoor dat je organisatie voorbereid is op zowel digitale als fysieke dreigingen.Door regelmatig een BIA en risicoanalyse uit te voeren, blijft je organisatie voorbereid op incidenten en minimaliseer je de impact van verstoringen. Dit draagt niet alleen bij aan een sterkere beveiligingspositie, maar ook aan het vertrouwen van klanten, stakeholders en toezichthouders in je bedrijfsvoering.

BIA en Risicoanalyse in het kort

  • Identificeren van kritieke bedrijfsprocessen en kroonjuwelen
  • Beoordelen van dreigingen en risico's en de impact daarvan
  • Risicobeheersing die past bij de context van jouw organisatie

Onze aanpak

Onze Business Impact Analyse en risicoanalyse bestaan uit meerdere fasen:

  1. Identificeren van kritieke bedrijfsprocessen: Welke processen zijn essentieel voor de werking van de organisatie?
  2. Analyse van impact en afhankelijkheden: Wat is het effect van een verstoring op financiën, reputatie en operationele activiteiten?
  3. Beoordelen van dreigingen en kwetsbaarheden: Welke risico’s vormen een bedreiging en hoe waarschijnlijk zijn deze?
  4. Ontwikkelen van een risicobeheersplan: Concrete stappen om risico’s te verminderen en continuïteit te waarborgen.

Wij baseren dit op relevante methodologieën zoals ISO 31000 en NIST SP 800-30, maar kijken ook vooral naar wat past bij jou. Elementen vanuit de NIS2/Cyberbeveiligingswet komen uiteraard ook aan bod. 

Wat is het resultaat?

  • Concreet inzicht in aandachtspunten, risico's en maatregelen
  • Praktische aanbevelingen om je beveiligingsniveau te verhogen.
  • Prioritering van acties op basis van risico’s en impact

Continu verbeteren

Door regelmatig een BIA en risicoanalyse uit te voeren, blijft je organisatie voorbereid op incidenten en minimaliseer je de impact van verstoringen. Dit draagt niet alleen bij aan een sterkere beveiligingspositie, maar ook aan het vertrouwen van klanten, stakeholders en toezichthouders in je bedrijfsvoering.

Meer dan een rapport: Startpunt voor continue verbetering!

Naast de analyse bieden we ondersteuning bij het implementeren van beheersmaatregelen, inclusief trainingen en scenario-oefeningen voor medewerkers. Dit verhoogt het bewustzijn en verbetert de paraatheid van je organisatie bij incidenten.